Artykuły

Zdrowia dieta- czyli jaka?

Jak powszechnie wiadomo to co jemy ma duży wpływ na nasze zdrowie. Źle ułożona dieta albo zwykła niedbałość w tym temacie mogą prowadzić min. do otyłości, hipercholesterolemii, podnosić poziom glukozy we krwi lub powodować wzrost ciśnienia tętniczego - wszystkie te stany są czynnikami ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Po latach badań lekarze opracowali zasady zdrowego żywienia bazujące na tzw. diecie śródziemnomorskiej, które maja znaczny wpływ na zmniejszenie liczby zgonów powodowanych przez chorobę niedokrwienną serca.

Jednym z głównych założeń jest ograniczenie ilości spożywanych tłuszczów oraz unikanie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpienie ich nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Bardzo ważne jest zastąpienie tłuszczów zwierzęcych ( masło, smalec) przez tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, margaryny). Należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina) na korzyść drobiu i ryb. Mleko pełnotłuste powinno być zastąpione przez odtłuszczone. Zasada ograniczenia tłuszczu nie dotyczy jedynie ryb, Wskazane są tłuste ryby morskie (makrela, sardynka, łosoś, śledź), zawierają one kwasy omega 3, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału.

Dla wszystkich oczywistym jest ograniczanie spożywania cukru, słodyczy i słodzonych napojów, które sprzyjają otyłości. Jako przekąski z powodzeniem mogą je zastąpić warzywa i owoce, które powinny codziennie znajdować się w naszym jadłospisie. Zawierają one dużo antyoksydantów, witaminę C i błonnik. Błonnik poza tym, że reguluje pracę jelit, to dodatkowo obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Kolejną substancją, która niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie, a niestety jest stosowana w nadmiarze, jest sól. Szacuje się, że dzienne spożycie soli w przeciętnej diecie wielokrotnie przekracza zalecane normy, a powinniśmy się ograniczać do najwyżej 6 g dziennie, ponieważ nadmiar soli podnosi ciśnienie tętnicze.

Kontrowersyjnym elementem zdrowej diety jest alkohol. Udowodnione zostało, że spożywanie alkoholu w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko zawału serca. Należy pamiętać, że są to nieduże ilości – ok. 20g czystego alkoholu na dobę (500ml piwa, 50ml wódki, 250 ml wina) zalecane dla mężczyzn i o połowę mniejsze ilości dla kobiet. Jednocześnie należy pamiętać, że przewlekłe nadużywanie alkoholu prowadzi do marskości wątroby i nadciśnienia tętniczego.

Zdrowa dieta powinna być różnorodna, ponieważ nie ma jednego produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne substancje odżywcze, a mało urozmaicona dieta może prowadzić np. do niedoborów witamin. Dieta powinna być dobrze zbilansowana, tzn. zaspokajać nasze zapotrzebowanie energetyczne, a nie dostarczać nadmiaru energii, która kumulowana jest w postaci tkanki tłuszczowej i prowadzi do otyłości. Osoby z ze zbędnymi kilogramami powinny stosować dietę redukcyjną, która pozwala na powrót do prawidłowej wagi. Niezbędnym uzupełnieniem zdrowej diety powinien być umiarkowany wysiłek fizyczny, który pomaga utrzymać optymalną masę ciała, podnosi wydolność i poprawia jakość życia. Zdrowy tryb życia powinien być promowany od najmłodszych lat, ponieważ łatwiej uczyć się prawidłowej postawy od małego, niż na starość zmieniać złe przyzwyczajenia.